c news

crismblog - Газета від Romania -
Crăciunul în România

Опубліковано в Romania - Соціальні взаємодії та розваги - 08 Dec 2018 03:52 - 2

În România, crăciunul este o sărbătoare principală anuală, la fel ca în majoritatea statelor creştine. Crăciunul a fost introdus odată cu apariţia creştinismului în România. Sărbătoarea Naşterii Domnului se ţine pe 25 şi 26 decembrie. Cântarea cântecelor de stea este o parte foarte importantă din festivităţile Crăciunului românesc. În prima zi de Crăciun, mulţi colindători umblă pe străzile acoperite cu zăpadă ale oraşelor şi satelor, ţinând în mână o stea făcută din carton şi hârtie, cu scene biblice pictate pe ea.

Tradiţia din România cere ca cei mici să meargă din casă în casă, cântând cântece de stea şi recitând poezii sau legende, pe toată perioada Crăciunului. Liderul cară cu el o stea din lemn, acoperită cu staniol şi decorată cu clopoţei şi panglici colorate. O imagine a Sfintei Familii este lipită în centru stelei şi întreaga creaţie este ataşată de o coadă de mătură sau de un băţ puternic.

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun a pătruns odată cu influenţa germană, când primii studenţi români au început să meargă la studii la universităţile din Berlin sau Viena, şi la curtea regală a dinastiei Hohenzollern, sosită în Ţările Române în 1866 unde prinţii şi prinţesele au început să împodobească bradul, obiceiul fiind imediat imitat de protipendada bucureşteană. Cântecul german de Crăciun O Tannenbaum, cu versuri de Melchior Franck, puse pe o melodie lară din Silezia, din secolul al XVI-lea, devine în limba română O brad frumos, iar obiceiul împodobirii bradului pătrunde în toate casele românilor.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Steaua%2C_Bucharest%2C_1842.jpg

Підтримка

DamaChenGaladrael

Коментарі (2)

Domn Domn sa inaltam .... ! Cu el colindam in general !
Nu mai țin minte cu ce colindăm porneam Sad